primaire weg


primaire weg 1.0

in algemene zin: grote verbindingsweg; hoofdweg

Algemene voorbeelden


De primaire wegen moeten minstens 6 meter breed zijn, en de secundaire minstens 5 meter.

https://www.wegenwiki.nl/L%C3%A4nsv%C3%A4g,

Het resultaat is opmerkelijk. Het gehalte aan ultrafijn stof (roet) in de lucht blijkt op de drukke primaire wegen twee keer hoger (1,6 microgram/kuub) dan op de rustige wegen.

https://resource.wur.nl/nl/show/Op-zoek-naar-schonere-schoolroutes.htm,

primaire weg 2.0

(transport, verkeer en reizen; recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

in specifiek verkeerstechnische zin: grote weg die behoort tot de categorie van de autosnelwegen, hoofdwegen, spoorbanen en wegvlakken die onderdeel zijn van luchthavens

Algemene voorbeelden


Voor wegen is een indeling gemaakt in primaire, secundaire en tertiaire wegen. Primaire wegen zijn de in de TOP10NL opgenomen autosnelwegen, hoofdwegen, spoorbanen en wegvlakken die onderdeel zijn van luchthavens. Secundaire wegen zijn regionale wegen, lokale wegen en de straten. Tertiaire wegen zijn de half verharde wegen, onverharde wegen, parkeerterreinen en overig terreinvlakken (symbol 317).

http://www.stowa.nl/upload/publicaties/STOWA%202013%2011%20LR.pdf,

Normaliter is het zo dat een secundaire weg wordt aangepast aan een primaire weg. In dit geval betekent dit dat de N471 aangepast wordt aan de rijksweg A13/A16.

http://www.rodenrijs-west.nl/verdiepte-n471/

primaire weg 3.0

(transport, verkeer en reizen; recht en misdaad; (vooral) in België)

in specifiek verkeerstechnische zin: grote weg die als functie heeft om op het niveau van het landsdeel of gewest Vlaanderen plaatsen te verbinden en verkeer te verzamelen, en daartoe is ingericht als een snelweg, een autoweg met tweemaal twee rijstroken of tweemaal één rijstrook met gescheiden verkeersafwikkeling

Algemene voorbeelden


Het RSV onderscheidt 4 wegtypen: hoofdwegen (ASW), primaire wegen (type 1 en 2), secundaire wegen (type 1, 2 en 3), lokale wegen (type 1, 2 en 3).

http://www.vsv.be/sites/default/files/2_deel_2_categorisering_van_wegen_1.pdf

De keuze voor doorstroming heeft vaak te maken met het belang dat die verbinding krijgt in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen of het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan. De wegencategorisering bepaalt de prioriteit voor doorstroming of leefbaarheid en het soort maatregelen. Dat alles wordt in streefbeeldstudies onderzocht. Op een primaire weg is de doorstroming het belangrijkst. Daarvoor zijn maatregelen zoals ventwegen of ongelijkgrondse kruisingen mogelijk. Voor de leefbaarheid denken we aan maatregelen zoals geluidswering en verbetering van de oversteekbaarheid. Op een secundaire weg primeert leefbaarheid in de doortochten. Daarbuiten verhogen maatregelen als snelheidshandhaving, groenaanplanting en vrijliggende fietspaden ook de leefbaarheid.

http://docplayer.nl/15399973-Mobiliteitsbrief-doorstroming-aandacht-voor-doorstroming-en-leefbaarheid-november-2004.html,

In onderstaande tabel wordt een overzicht gegeven van de categorieën wegen met hun gewenste functie [...]. Categorie: hoofdweg; hoofdfunctie: verbinden op internationaal niveau; aanvullende functie: verbinden op Vlaams niveau; inrichting: autosnelweg naar Europese normen. Categorie: primaire weg categorie I; hoofdfunctie: verbinden op Vlaams niveau; aanvullende functie: verzamelen op Vlaams niveau; inrichting: Autosnelweg/stedelijke autosnelweg; autoweg (2x2 of 2x1); weg (2x2 of 2x1) met gescheiden verkeersafwikkeling. Categorie: primaire weg categorie II; hoofdfunctie: verzamelen op Vlaams niveau; aanvullende functie: verbinden op Vlaams niveau; autoweg (2x2 of 2x1); weg (2x2 of 2x1) met gescheiden verkeersafwikkeling.

https://rsv.ruimtevlaanderen.be/Portals/121/documents/publicaties/samenvatting_w.pdf,

In het RSV staat over primaire wegen categorie I duidelijk dat ze het doorgaand internationaal verkeer van het hoofdwegennet niet mogen aantrekken. Ze mogen met andere woorden de functie van de hoofdwegen niet overnemen. Ik neem aan dat dit des te meer geldt voor primaire wegen categorie II [...]. De uitvoeringsvorm van een primaire weg is volgens het RSV in principe die van een autoweg of een weg met gescheiden verkeersafwikkeling. Typisch daarvoor is de centrale rijbaan met parallelle ventwegen. De volledige scheiding tussen het doorgaand en het lokaal en traag verkeer, de beperking van het aantal kruispunten en de ongelijkgrondse oversteken bij primaire wegen zijn juist bedoeld om de verkeersveiligheid te verhogen.

https://docs.vlaamsparlement.be/website/htm-vrg/324942.html,

Bij zeer druk treinverkeer kan echter de behoefte ontstaan aan een ongelijkvloerse kruising. Bij hoofdwegen zijn gelijkvloerse kruisingen in elk geval verboden, bij primaire wegen sterk te mijden.

http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Vademecum/Vademecum.asp,

In vele gevallen zullen wegen, die worden geselecteerd als primaire weg I, wegens bestaande erffuncties en belasting met lokaal verkeer moeten omgebouwd worden naar een 2x1 autoweg met parallel rijbanen voor erffuncties en lokaal verkeer.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/rsv/richtinglijninfra.html

Bij primaire wegen is het wenselijk tweerichtingsfietsverkeer te voorzien aan beide zijden om op die manier gevaarlijke oversteken tot een minimum te beperken.

http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Vademecum/Vademecum.asp,

Een primaire weg is natuurlijk anders dan een secundaire weg. Bij een primaire weg ligt de nadruk op het autoverkeer, en vrijliggende fietspaden in een optimale situatie. Voetpaden zijn daar niet wenselijk en mogelijk. Bij secundaire wegen is dat anders.

https://docs.vlaamsparlement.be/website/htm-vrg/430779.html,

primaire weg 4.0

(transport, verkeer en reizen; recht en misdaad; (vooral) in Suriname)

in specifiek verkeerstechnische zin: weg van nationale betekenis op sociaal en economisch gebied

Algemene voorbeelden


Paramaribo is verder onderverdeeld in Surinaamse bestuurlijke eenheden, ressorten genaamd. [...]. Ondanks de administratieve indeling blijft Paramaribo, ruimtelijk gezien één geheel. [...]. Het "Besluit Primaire Wegen" van 9 oktober 2001 stelt dat een primaire weg is: "een weg die van nationale betekenis is op sociaal en economisch gebied".

http://decentralisatie.org/?wpfb_dl=256,